Kolačići

1. Šta je kolačić?

Kolačići ili alati za čuvanje i pronalaženje podataka datoteke su koje web mjesto šalje korisničkim preglednicima koje se automatski pohranjuju na njihove uređaje tako da web mjesto može proveriti prethodne navike pregledavanja korisnika i "prepoznati ih".

Kolačići mogu pamtiti druge vrste ličnih podataka, kao što je korisnička lozinka, tako da se ne mora unositi svaki put kada je web mjesto posećeno ili korisničke postavke u pogledu konfiguracije web mjesta (jezik, razlučivost zaslona, između ostalog ).

Kolačići su ključni za ispravni rad Interneta i imaju brojne prednosti u pružanju interaktivnih usluga jer olakšavaju pregledavanje i korišćenje web stranice. Kolačići ne mogu naštetiti vašim uređajima, a iako su omogućeni, pomažu u prepoznavanju i rešavanju pogrešaka.

Ukratko, kolačić je jednostavno skup podataka o navikama pregledavanja koji se pohranjuju na korisnikov uređaj i koje web stranice otkrivaju i prepoznaju kako bi se mogle "setiti" te navike pregledavanja korisnika.

Imajte na umu da svi kolačići ne podrazumijevaju obradu ličnih podataka i, u slučaju obrade takvih podataka, mi ćemo ih obraditi u skladu s našim Opštim pravilima o privatnosti.

Više informacija o kolačićima koji se koriste na web mjestu nalazi se u nastavku.

Ova web stranica koristi vlastite kolačiće i kolačiće trećih strana, s ciljem poboljšanja iskustva pregledavanja svojih korisnika.

Za dobijanje ovih podataka koriste se sledeće aplikacije.

2. Strogo potrebni kolačići

To su tehnički kolačići koji su potrebni za pravilno funkcioniranje web stranice i ne mogu se onemogućiti u našim sustavima. Uopšteno se postavljaju samo kao odgovor na vaše radnje koje se sastoje od zahteva za uslugama, poput postavljanja postavki privatnosti, prijave ili popunjavanja obrazaca.

3. Analitički i statistički kolačići

Ovi kolačići omogućuju nam brojanje poseta i izvora prometa, tako da možemo meriti i poboljšati izvedbu naše web stranice. Pomažu nam da znamo koje su stranice najpopularnije i najmanje popularne te kako se posetioci kreću kroz web stranicu, osiguravajući tako bolju korisničku uslugu. Ako ne dopustite ove kolačiće, nećemo znati kada ste posetili našu stranicu.


Naziv kolačića

Kolačić

Namena kolačića

Datum isteka

_utma

Google Analytics

Kolačić generiše jedinstveni ID korisnika koji pamti datum kada je korisnik posetio stranicu prvi put. Koristi se za prebrojavanje broja poseta korisnika na stranicu.

Traje 365 dana

_utmb

Google Analytics

Količina vremena koju korisnik provodi na Internet stranici.

Ističe 30 minuta nakon poslednjeg ažuriranja.

Briše se ukoliko korisnik poseti drugu stranicu ili prekine sesiju.

_utmc

Google Analytics

Koliko traje poseta korisnika Internet stranici, na koju je instaliran kod za praćenje urchin.js

Ističe na kraju sesije pretraživanja.

_utmz

Google Analytics

Čuva lokaciju posetioca i izvor saobraćaja, da li koristi linkove ili AdWords.

Ističe nakon 6 meseci.


Kolačić se ažurira svaki put kada se pristupi Internet stranici.


4. Postavke kolačića

Kolačiće možete postaviti putem ovih Pravila, putem preglednika, a takođe i putem web stranica trećih strana koje instaliraju kolačiće na vaš uređaj.

4.1 Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila

U odjeljku 6. ove Politike možete dati ili opozvati svoj pristanak u vezi s vrstom korišćenih kolačića.

4.2 Onemogućavanje kolačića putem vašeg web preglednika

Svi internetski preglednici omogućuju korisnicima da ograniče ponašanje kolačića ili čak onemoguće kolačiće menjanjem postavki ili opcija preglednika. Koraci za to, različiti su za svaki preglednik. Određeni uputi nalaze se u izborniku pomoći vašeg preglednika.

U zavisnosti od korišćenog preglednika, korisnik može omogućiti bilo koju od sledećih opcija kako bi ograničio opseg instaliranih kolačića ili način njihovog izvršavanja:

- Opcija privatnog pregledavanja tako da se istorija preglednika, lozinke, kolačići i ostale informacije o posećenim web mjestima ne pohranjuju.

- Natpis "ne prati", pri čemu preglednik zahtijeva da posjećene web stranice ne prate vaše navike pregledavanja, na primjer za prikazivanje oglašavanja koje bi vas moglo zanimati na web mjestima koja posetite.

Microsoft Internet Explorer

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies#

Apple Safari

https://support.apple.com/es-es/guide/safari/sfri11471/mac

Mozilla FireFox

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enhanced-tracking-protection-firefox-desktop?redirectlocale=en-US&redirectslug=enable-and-disable-cookies-website-preferences

Google Chrome

https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en-GB

Napominjemo da ako onemogućite ove gore spomenute kolačiće, ne možemo znati što vam se sviđa ili ne na našim stranicama i bit će nam teško poboljšati vaše korisničko iskustvo na ovom web mjestu.

5. Daljnje informacije i ostvarivanje Vaših prava

Ne dovodeći u pitanje ponuđene mogućnosti postavljanja kolačića, kao i različite mehanizme za upravljanje navedenim kolačićima dostupne u ovim Pravilima, ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s obradom vaših ličnih podataka ili želite ostvariti svoja prava, proverite naša Pravila o privatnosti za dalje informacije.

6. Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila